Ruim 600.000 huishoudens hebben geregistreerde problematische schulden. Overheden, non-profit partijen en bedrijven zoeken al een aantal jaar naar wegen om het aantal huishoudens met (problematische) schulden flink terug te dringen. De resultaten van een veelheid aan nieuwe wetgeving, pilots en projecten zijn beperkt.

Benadering vanuit de invordering
In het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden" wordt het probleem vanuit de invordering benaderd. De incassosystemen zijn nu zo ingericht dat de individuele schuldeiser voor z'n eigen belang kan gaan en er geen rekening mee hoeft te houden dat er ook andere schuldeisers zijn die ook een deel van de aflossingscapaciteit willen hebben. Dit zorgt voor kostenverhogingen door vonnissen en beslagen en nieuwe schulden omdat men door betalingsregelingen onder de beslagvrije voet uit komt. Een paradigmashift is nodig. In plaats van invordering gericht op het individuele belang van de individuele schuldeiser dient de invordering gericht te zijn op het collectieve belang: het belang van de gezamenlijke schuldeisers en de debiteur. 

Een nieuw incassostelsel tekent zich af. Hoe dit eruit ziet vertelden Nadja Jungmann en André Moerman in het gratis webinar ‘Schulden klein houden en perspectief bieden’.*

Wat kan je verwachten?

  • Uitleg hoe het komt dat bij de inning van vorderingen schulden zo snel oplopen
  • 5 maatregelen die dit tegengaan en de debiteur perspectief geven op een schuldenvrije toekomst
  • Beantwoording van vragen uit de praktijk

Over de sprekers

Nadja Jungmann en André Moerman, de makers van het rapport ‘Schulden klein houden en perspectief bieden’ (www.schuldenkleinhouden.nl).

Voor wie is het webinar interessant?

Professionals werkzaam in het sociale domein.

*dit webinar is live opgenomen op 8 december 2023